Informatii despre Austria

Austria este o țară centrală fără ieșire la mare cu aproximativ 8,9 milioane de locuitori

Țările vecine sunt Germania și Republica Cehă în nord, Slovenia și Italia în sud, Slovacia și Ungaria în est și Elveția și Liechtenstein în vest

Austria este un stat democratic și federal, în special o republică semi-prezidențială. Cele nouă state federale ale sale, dintre care majoritatea au ieșit din ținuturile istorice ale coroanei, sunt Burgenland, Carintia, Austria Inferioară, Austria Superioară, Salzburg, Stiria, Tirol, Vorarlberg și Viena. Statul federal Viena este atât capitala federală, cât și cel mai populat oraș din stat. Alte centre de populație sunt Graz, Linz, Salzburg și Innsbruck.

Țara este mărginită de Masivul Boem și Thaya în nord, Karawanken și țara de deal din Stiria în sud, Câmpia Panoniană în est și Rinul și Lacul Constance în vest. Mai mult de 62% din teritoriul său național este alcătuit din munți înalți alpini.

Numele Austria este transmis pentru prima dată în forma sa veche de înaltă germană Ostarrichi din anul 996. S-a folosit și forma latină Austria. Inițial o marcă de frontieră a ducatului tribal Baiern, Austria a devenit un ducat independent în Sfântul Imperiu Roman în 1156. După ce familia Babenberg a dispărut în 1246, Casa Habsburgului s-a impus în lupta pentru guvernare în Austria. Zona numită Austria a inclus ulterior întreaga monarhie habsburgică și mai târziu Imperiul austriac, care a fost constituit în 1804, iar jumătatea austriacă a monarhiei duale austro-ungare înființată în 1867.

Republica de astăzi a apărut din 1918, după ce Austria-Ungaria a pierdut Primul Război Mondial, din părțile vorbitoare de germană ale fostei monarhii, cunoscute inițial sub numele de Austria-Germană. Odată cu Tratatul de la Saint-Germain, s-au stabilit granița de stat și denumirea de Republica Austria. Acest lucru a fost însoțit de pierderea Tirolului de Sud. Prima Republică a fost marcată de tensiuni politice interne, care au culminat cu un război civil și cu dictatura statului corporativ. Ca urmare a așa-numitului „Anschluss”, țara a fost sub conducerea național-socialistă din 1938. După înfrângerea Reichului german în cel de-al doilea război mondial, Austria a redevenit un stat independent.La sfârșitul ocupației aliate în 1955, Austria și-a declarat neutralitatea permanentă și s-a alăturat Organizației Națiunilor Unite. Austria este membră a Consiliului Europei din 1956, membru fondator al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) înființată în 1961 și stat membru al Uniunii Europene din 1995.