Informatii despre Elvetia

Elveția este un stat federal și democratic în Europa Centrală. Se învecinează cu Germania la nord,

Austria și Liechtenstein la est, Italia la sud și Franța la vest

8,5 milioane de oameni locuiesc în Elveția. Țara este una dintre cele mai dens populate țări din Europa, cu populația concentrată în Platoul Central, zona bazinului dintre Jura și Alpi. Cele mai mari opt orașe și centre economice sunt Zurich, Geneva, Basel, Berna, Lausanne, Winterthur, Lucerna și St. Gallen.

Ca urmare a amplasării sale, țara participă la cele trei zone lingvistice învecinate: vorbitorul de limbă germană în Elveția de limbă germană, cel de limbă franceză în Suisse romande și cel de limbă italiană în Elveția de limbă italiană; A patra zonă lingvistică este română. Cele patru limbi menționate sunt, de asemenea, limbile oficiale ale guvernului federal. Pentru a nu prefera unul singur, codul țării este „CH”, abrevierea pentru limba latină neutră Confoederatio Helvetica.

Confederația Elvețiană este un stat federal care este format din 26 de cantoane parțial suverane. Orașul federal Berna este sediul guvernului și al parlamentului. Elveția este văzută ca o națiune a voinței; Identitatea națională și coeziunea Elveției nu se bazează pe o limbă comună, origine etnică sau religie, ci mai degrabă pe factori interculturali precum credința în democrație directă, un grad ridicat de autonomie locală și regională și o cultură pronunțată a dorinței de a face compromisuri în luarea deciziilor politice. Neutralitatea permanentă este, de asemenea, fundamentală pentru imaginea de sine.

Confederația Elvețiană a apărut din așa-numitele cantonuri originale Uri, Schwyz și Unterwalden. Scrisoarea federală din 1291, cel mai vechi document de alianță care a supraviețuit, este documentul fondator neoficial și mitificat. În pacea din Westfalia din 1648, independența lor constituțională a fost recunoscută. Actualul stat federal există din 1848. Numele Elveția provine din cantonul original Schwyz sau din capitala cu același nume.

În 2019, Elveția a ocupat locul doi pe indicele dezvoltării umane, făcându-l una dintre țările foarte dezvoltate. Deși ocupă locul 133 în ceea ce privește dimensiunea țării și locul 98 în ceea ce privește populația, ocupă locul 20 printre cele mai mari economii din lume.